”Vad ska tittaren göra sen?” Så får vi effekt av video

Göteborgs Stad jobbar mer och mer med video som kommunikationsmedel. Video är ett effektivt verktyg för att förklara komplexa skeenden och förmedla känslor. Men på ett område är vi fortfarande inte framme: Vad ska användaren göra efter hen tittat på filmen?

Leda användaren vidare

I många fall finns det inget självändamål i att en användare tittar på en video, utan som organisation vill vi även att användaren ska göra något efter det. Vi vill ju uppnå en effekt med kommunikationen mer än att bara informera.

Gör vi en video för att locka turister till Göteborg så vill vi troligtvis att användaren, efter att ha tittat på videon, går till vår turistsajt och, i förlängningen, kanske anmäler sig till ett nyhetsbrev, bokar ett hotellrum eller köper biljetter till ett evenemang.

Gör vi en video om hur enkelt det är att söka bygglov så vill vi kanske leda användaren vidare till vår webbplats för att läsa på om regler, skicka in en ansökan eller kontakta byggrådgivningen.

Gör vi en video som vill få göteborgarna att källsortera mer så vill vi att användaren ska gå vidare till e-tjänsten Beställ hämtning av matavfall eller söktjänsten Sorteringsguiden.

Call to action

När vi i Göteborgs Stad tar fram en video bör vi även fråga oss ”Vad vill vi att användaren gör när den tittat klart?”. Ett enkelt sätt att leda användaren vidare är att använda en så kallad Call to action i slutet av filmen.

Call to action, ofta förkortat CTA, är ofta en knapp eller länk där avsändaren vill få användaren att utföra en handling. Det vanligaste exempelet är troligtvis ”Köp”-knappen intill en vara i en webbutik.

Men det kan också vara en uppmaning att ansöka om en tjänst, anmäla sig till ett nyhetsbrev, läsa fördjupad information, gilla en facebooksida eller ringa ett telefonnummer.

Call to actions finns i många digitala sammanhang och är mer eller mindre standard på webben. Men i videosammanhang glöms de ofta bort.

Att kunna leda vidare användaren i slutet av en video är enligt många hela syftet med videon. Mark Walker skriver på Content Marketing Institute följande om Call to action:

So many videos don’t include a call to action, so they miss the whole point of existing. Make sure yours has a call to action, and make sure it’s in line with your original purpose. If you want leads, ask for their info; if you want sales, ask them to buy; if you want a dialogue, ask them to comment.

Två sätt att inkludera Call to action i video

Lite förenklat finns det två sätt att visa upp en Call to action i en video:

  • En tillfällig puff som poppar upp vid ett utvalt tillfälle i videon. Den visas ofta i något av hörnen på videon.
    2016-10-07-13-03-17
  • En avslutande bild som tar upp hela skärmen och som innehåller en knapp eller länk.
    2016-10-07-13-04-57

Dock är det viktigt att det är något klickbart som tar användaren till rätt ställe och inte bara en uppmaning eller webbadress i vanlig text.

”Vad är effektmålet?”

Egentligen är det inte så krångligt. Allt handlar om att redan innan produktionen av filmen startar fundera på vad som är det övergripande målet med kommunikationen. Vad är det vi vill uppnå? Helt enkelt gammal hederlig kommunikationsplanering.

2 kommentarer


  1. Precis!! Planera och findera ut önskad effekt. Bra beskrivet.

    Svara

  2. En call to action ska precis som du skriver vara ENKEL för mottagaren att utföra. Är det krångligt så struntar man i det.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *