Tillgänglighetsredogörelse – så gör vi på goteborg.se

Nu är sommaren snart här och det känns kanske lite konstigt att tänka på hösten. Men det finns åtminstone en bra anledning att göra det redan nu. Om bara fyra månader är det dags. Den 23 september börjar lagen om digital tillgänglighet att gälla alla våra webbplatser.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Publicera en tillgänglighetsredogörelse

Förutom att se till att våra texter, filmer och tjänster på webben ska vara tillgängliga för alla, så innebär ju lagen också att vi ska publicera en tillgänglighetsredogörelse. Vi publicerade den första versionen av vår tillgänglighetsredogörelse för goteborg.se i början på mars.

När ska man publicera?

Den 23 september ska alltså redogörelsen finnas på din webbplats men man behöver ju inte vänta till sista minuten. Vårt råd är att publicera så snart du kan och fortsätt att jobba med den, den behöver inte vara perfekt från början.

Innan vi började skriva på redogörelsen för goteborg.se tittade vi på några andra offentliga webbplatser, bland annat 1177.se som vi tyckte hade lyckats bra.

Vem skriver vi redogörelsen för?

En sak vi gillade med redogörelsen på 1177.se var att den var skriven på klarspråk. Alla ska kunna förstå tillgänglighetsredogörelsen, vi skriver varken för webbstrateger, utvecklare eller DIGG, utan för besökarna på vår webbplats. Detta fick vi också bekräftat när vi stämde av vår redogörelse med en tillgänglighetsexpert, redogörelsen är till för alla.

Se till att redogörelsen är lätt att hitta

Tillgänglighetsredogörelsen ska vara lätt att hitta för besökaren. På goteborg.se har vi valt att lägga en länk i sidfoten, vilket ju gör att besökaren alltid kan nå den oavsett vilken sida man besöker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *