Varför SEO?
Om ens texter skall ha någon chans att bli lästa är det jätteviktigt att det går att hitta dem i Google (först och främst) och andra externa sökmotorer (Bing, DuckDuckGo m fl). Därför måste texten vara attraktiv för sökmotorerna som läser den för att avgöra hur bra innehållet är. Arbetet med att åstadkomma detta kallas att optimera sidan för sökmotorer, eller på engelska Search Engine Optimization (”SEO”).
Eftersom svenska marknaden (i skrivande stund) domineras nästan totalt av EN sökmotor, handlar det i praktiken om att optimera för Google. Diagrammet nedan visar olika sökmotorers marknadsandelar i Sverige under juni 2017 – juni 2018 (det röda strecket är Google).
Jobbet som läggs ner på detta kommer också att uppskattas av andra sökmotorer, då de ofta har likartade principer för att bedöma innehåll!
Ranking
Inom SEO används ofta termen ”ranka högt”. I första hand handlar detta om att komma in på första sidan i SERPen (fackuttryck för en sökmotors träfflista: ”SERP” – Search Engine Result Page).
Om länken till din sida kommer högt upp i Googles träfflista visar undersökningar att fler kommer att klicka på länken och besöka din sida. Läsare gör helt enkelt bedömningen att de tidigaste länkarna leder till det bästa innehållet för de sökord som använts i sökningen. Om du inte hamnar på första sidan i sökresultatet, minskar antalet klick till nästan noll, få besökare gör en bläddring bland sökresultaten.
I andra hand handlar hög ranking om att komma på första plats i SERPen. Beroende på konkurrensen om den sökfras du specialiserat dig på att hittas på är detta en olika tuff uppgift för ditt SEO-arbete.
Eftersom Googles sökalgoritm är personanpassad utifrån massa olika parametrar kommer din sidas position att bli ett genomsnittsvärde. Beroende på dina surfvanor och integritetsinställningar, geografisk position och mycket annat kommer du själv inte att få samma sökresultat som andra.
Om du får upp din sida på första plats i just din SERP kan en del av förklaringen vara att du själv besökt sidan ganska ofta tidigare…!
Kom ihåg: Content is KING!
Det viktigaste av allt för Googles algoritm är relevant, värdefullt och lättläst innehåll!
För att kunna skriva en läsvärd text, måste man förstå användarens intention, eller lättare uttryckt; Vilket problem försöker användaren lösa?
Av de som klickar in på din länk, hur många stannar på sidan tillräckligt länge för att läsa innehållet? Om läsaren vänder om tidigt, går tillbaka och klickar på nästa länk i SERPen bedömer Google din sida som mindre relevant för sökfrasen. Varje gång detta händer kommer sidan att falla neråt i ranking. Även om du kämpar med allehanda sökmotorstrix som nyckelord och annat kommer detta inte att hjälpa om de som klickar in inte stannar kvar och läser.
Å andra sidan betyder detta också att om du skrivit en sida med bra innehåll så kan den av egen kraft ta sig högt upp i SERPen utan att du behöver jobba så mycket mer med SEO på den! Huvudsaken är att de som klickar på länken stannar kvar och läser innehållet!
Inlänkar
Google letar också efter länkar till din sida från andra ”bra” (högt rankade) sidor i samma ämnesområde – dessa vägs in i bedömningen av att ditt innehåll är relevant. En länk från en annan sida som bedömts ha hög ranking överför ”kraft” till din sida. På samma sätt kan din sida så småningom överföra kraft till andra sidor du länkar till – även inom din egen sajt.
Stadens webbplats goteborg.se har redan högt anseende hos Google pga dess ställning som huvudkanal för Göteborgs Stad, massiva textinnehåll, mycket inlänkar, mobiloptimerade sidor, mallar som är tillgängliga enligt WCAG, prestanda som gör sidorna snabbladdade osv. Därför har du som redaktör på stadens webbplats mycket gratis när det kommer till sökmotoroptimering.
Fokusera på att skriva bra och innehållsrika texter utifrån besökarens behov, så kommer du att klättra i Googles SERP, tack vare denna grundplåt.
Dessa grundläggande insikter i SEO kan vara fullt tillräckliga att börja med för att få din sida att klättra i Googles (och andra sökmotorers) SERP!
SEO innebär många olika åtgärder, både on-page (mest din text, även annat) och off-page (allt annat) för att göra sidan mer attraktiv för sökmotorer.
Vill du fördjupa dig i SEO-arbetet kommer jag att skriva en andra del som går in mer på djupet kring sk on-page sökmotoroptimering, taggar och lite annat!
Har du frågor eller vill veta mer?
Kontakta Webbstrategiska
E-post: support.digitalakanaler@goteborg.se