Smarta Kartan vinner pris för årets hållbara projekt

Hurra, vi vann! På årets upplaga av CIO Awards tog vi på konsument- och medborgarservice och Kollaborativ Ekonomi Göteborg emot utmärkelsen Årets hållbara projekt för samarbetet kring den digitala tjänsten Smarta Kartan. Enligt motiveringen ökar Smarta Kartan det sociala kittet i samhället genom att använda tillit som valuta.

Från vänster: Tove Lund, Robin Olsson, Jonathan Mattebo Persson, Emma Öhrwall och Kim Lantto. Foto: CIO Awards.

Årets hållbara projekt tilldelas ett väl genomfört digitalt projekt med ett tydligt hållbarhetsperspektiv, socialt eller miljömässigt. Tove Lund, Emma Öhrwall och Kim Lantto från konsument- och medborgarservice fick tillsammans med Robin Olsson och Jonathan Mattebo Persson från föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, ta emot både plakat och statyett under en ceremoni i Stockholm i måndags.

Smarta Kartan skapar värde för användare, samhälle och planet

 Juryns motivering till utmärkelsen lyder: ”När du använder tillit som valuta så ökar det sociala kittet i samhället och det blir ett starkare samhälle. Årets hållbara projekt syftar till ökad samhällsnytta och med öppen källkod skapas värde för slutanvändare, samhälle och vår jord. Ambitionen att driva förändring av våra konsumtionsmönster sprider sig både inom Sverige och utanför landets gränser.”

– Det är förstås fantastiskt roligt att Smarta Kartan uppmärksammas. Det visar hur viktigt det är att vara öppen för idéer som kommer från civilsamhället och som kommun skapa förutsättningar för att de ska kunna utvecklas. I fallet Smarta Kartan är det en nyckelfaktor att den under flera år är samskapad mellan föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad, säger Tove Lund, planeringsledare Sharing City Göteborg.

Smarta Kartan har funnits sedan 2016 men lanserades i en ny version i våras. Tjänsten syftar till att stimulera hållbara konsumtionsmönster genom delningsekonomi, och har uppmärksammats av flera branscher, media och andra offentliga aktörer.

– Nu i slutet av 2019 kan vi blicka tillbaka och se att arbetet inom testbädden Sharing City Göteborg möjliggjort att Smarta Kartan även spridits till Malmö, Sjuhäradsregionen och Karlstad. Det visar att Smarta Kartan är en attraktiv digital tjänst som allt fler invånare inspireras av, säger Emma Öhrwall, processledare Sharing City Göteborg.

Fakta// CIO Awards

CIO Awards arrangeras sedan 15 år tillbaka av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Varje år utses vinnare inom fyra kategorier: Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. På CIO:s webbplats  kan du läsa mer om årets alla vinnare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *