Nu ska all digital offentlig service vara tillgänglig

En äldre persons hand håller en mobiltelefon

Nu ska alla myndigheters webbplatser leva upp till kraven i lagen om digital offentlig service. Vi ska göra rätt från början och vi ska beskriva var det brister och hur du gör för att anmäla fel och få hjälp.

Erbjud alternativ istället för att ta bort innehåll på webben

Vi har alltid pratat om klarspråk och att inte gömma information i otillgängliga dokument. Att texta sin film har vi sen länge som krav för att publicera den på vår gemensamma webbplats goteborg.se.

Nu är det ännu viktigare att vi hjälps åt och gör rätt från början, annars bryter vi mot lagen. Om någon anmäler otillgängligt innehåll på våra webbplatser, och vi inte kan erbjuda en lösning, så riskerar vi böter. Det är viktigt att vi kan erbjuda alternativa sätt att ta till sig information och att utföra ärenden.

Men vi ska inte få panik och ta bort massor av innehåll. Ibland kan det vara okej att hänvisa till att kontakta oss på andra sätt och få en speciallösning, men när det är välbesökta sidor och välanvända tjänster så behöver de vara tillgängliga.

Vi får frågor om ifall vi ska radera allt som vi inte kan göra helt tillgängligt för alla. Svaret är oftast nej, vi hjälper ingen genom att ta bort innehåll som fyller en funktion för många. Men, börja med att se över det mest efterfrågade innehållet och se till att det uppfyller alla krav och gör rätt när du gör nytt.

Ska vi ta bort alla gamla PDF-filer som inte är helt tillgängliga?

Nej. Men fundera på om dokumentet behövs. Går det att lägga informationen direkt på sidan istället så ska vi göra det och ta bort dokumentet.  Beskriv vad du kan förvänta dig av dokumentet och hur det går att få information på annat sätt.  Om filen bara är till för utskrift, var tydlig med det.

Ska vi radera all film som inte är textad?

På goteborg.se har vi sedan länge haft krav på att filmer ska ha undertext.
Men det finns ett undantag för direktsändningar, de ska textas om det ligger kvar efter 14 dagar. Direktsändningarna från kommunfullmäktiges sammanträden kommer från och med nu att textas inom 14 dagar så att den kan ligga kvar.
Äldre sammanträden är inte textade, men vi väljer att inte plocka bort dem, utan vi gör rätt från och med nu. Vi bedömer inte heller att det behövs någon extra syntolkning av sändningarna eftersom talarna alltid presenteras innan de talar.

I sociala medier uppmanar vi till att vara noga med att budskapet alltid framgår i inläggstexten, gör den det så kan det vara okej att bilder och film inte är fullt ut tillgängliga, men här gäller att alltid anpassa efter målgrupp.

Ska vi ta bort film som inte är syntolkad?

Nej, då skulle vi behöva radera en stor del av våra filmer. Vi hjälper ingen genom att plocka bort information. På webben kan film komplettera informationen som finns i text på sidan och då fyller den ett syfte även om den inte är tillgänglig för alla.

När ska jag komplettera en film med information om tillgänglighet?

Vi rekommenderar våra redaktörer att i första hand se över filmer som används frekvent och har ett innehåll som är relevant för många. Om filmerna innehåller unik information som gör att någon kan exkluderas utifrån lagkraven behöver de göras mer tillgängliga.

 Tips för att göra befintliga filmer mer tillgängliga:

  • komplettera med text där det viktiga i filmen förklaras. Ofta behöver du skriva ut vem som pratar i filmen och sammanfatta det viktiga som sker i bild och tydliggöra avsändare och kontaktuppgifter.
  • Komplettera med en artikel med samma info eller en ren transkribering av innehållet.
  • Viktig information i grafikplattor kan kompletteras med ljudspår i vår videoplattform för att bli mer tillgängliga.

Funderar du på att låta bli att göra film för att det känns jobbigt att göra rätt?

Bolla med oss på webbstrategiska. Vi kan ge råd och hjälpa till att hitta lösningar efter era behov och förutsättningar.

Mer läsning

Mer om våra råd kring  tillgängligt innehåll på webb och i sociala medier

Om tillgänglighetsredogörelsen och hur vi har gjort på goteborg.se  https://webblogg.goteborg.se/tillganglighetsredogorelse-sa-gor-vi-pa-goteborg-se/

Till våra tillgänglighetsredogörelser på goteborg.se  https://goteborg.se/tillganglighetsredogorelser  

 

2 kommentarer


  1. Bruten länk:

    Mer om våra råd kring tillgängliga bilder, filmer och poddar (länken fungerar inte).

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *