Vi på webbenheten får då och då frågan om vi får lova att använda ordet ”hen” på goteborg.se och om Göteborgs Stad har tagit något beslut i ena eller andra inriktningen i frågan. Frågan kommer ofta upp på de obligatoriska grundutbildningarna i bland annat klarspråk som alla som publicerar på goteborg.se måste gå.
Ja, svarar vi på frågan. Det är helt okej att använda ordet hen om det är relevant och om det kanske till och med förtydligar.
Så här säger Institutet för språk och folkminnen (fd Språkrådet):
http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/aktuellt-sprakrad/granskade-rad/2014-04-30-hur-anvander-man-pronomenet-hen.html
Nu har ju till och med ordet ”hen” skrivits in i Svenska Akademins ordlista!
- Hur gör du?
- Vad anser du om att använda ordet ”en” istället för man? Ex. ”Som en bäddar får en ligga”.
Dela gärna med dig av erfarenheter och idéer.
Permalänk
Hen skall förstås inte betraktas som en ersättning för vare sig hon eller han utan som ett komplement som kan användas när könet är obestämt av olika anledningar. Fullt godtagbart som språklig utveckling om än onödig eftersom svenskan redan kan hantera sådant med t.ex. ”denne”. Detta kan t.ex. ses i språkrådets eget exempel: ”Om en elev vill överklaga bör hen (denne) först vända sig till rektor.”
”Man borde äta mer grönsaker” respektive ”Man brukar äta nötter vid jul.” är två olika användningsområdet för ordet ”man”. I det första exemplet så ersätter det ”jag” och då går det bra att istället använda ”en”, precis som man [sic] redan gör i olika västgötska dialekter sedan hundratals år. I det andra fallet så blir det väldigt konstigt att istället använda ”en”.
Det går alltså inte att ersätta ”man” med ”en” generellt. Gör man det så visar man enbart på dålig känsla för språket.
Permalänk
Tack för ett klokt inlägg. Jag håller helt med! Viktigt att vi håller språket levande och ändå korrekt.