Goteborg.se – bland de bästa!

Skärmavbild av startsidan på goteborg.se med covidnyheter

Vi är väldigt glada och stolta att goteborg.se har blivit utsedd till en av Sverige bästa kommunsajter enligt IT företaget International data group – IDG. Det är ett välkommet kvitto på det hårda arbete vi lägger ner på vår webbplats.

Varje år rankar IDG de fem bästa kommunsajterna på nätet och i år 2020 är goteborg.se med i topp fem med motiveringen:

”Storstäder har förstås en mängd information som invånarna kan tänkas behöva, och Göteborgs stad är inget undantag. Man anammar registermetoden på förstasidan, vilket kanske inte är det snyggaste man kan tänka sig, men praktiskt ändå, eftersom man lyfter de sidor invånarna mest sannolikt letar efter. Det är enkelt och lättanvänt, vilket är vad man som besökare eftersöker de gånger man besöker sin kommuns webbplats.”

Det är ju givetvis hedrande att omnämnas av IDG som definitivt har tyngd inom webbranschen och vi kan redan se effekter av det. Vi har märkt att andra kommuner tittar lite extra på oss just nu. Exempelvis var det en kommun som hörde av sig och ville veta mer om vårt arbete med öppen data och öppen källkod i veckan.

Så vad har vi gjort för att nå framgång?

Vi sätter alltid webbplatsbesökaren i fokus när vi utvecklar goteborg.se. Vi är medvetna om att våra besökare har bråttom när de besöker oss och vill utföra en tjänst eller veta mer om en service snabbt. Vi jobbar alltid för att underlätta för webbplatsbesökaren och där, precis som IDG nämner, i sin motivering är registermetoden praktisk. Webbplatsbesökaren får snabbt till sig det hen sannolikt letar efter – enkelt och lättanvänt.

Apropå enkelt och lättanvänt så kan vi här ta tillfället i akt att sträcka på oss lite extra. Klarspråk är något vi jobbat mycket med. Ett arbete som lönat sig dubbelt upp kan en säga. Dels är vi helt övertygande om att vårt klarspråksarbete bidragit till att goteborg.se uppfattas som enkel och lättanvänd. Utöver det har vårt gedigna arbete med klarspråk lett till att vi i år kammade hem Klarspråkskristallen, som delas ut av Institutet för språk och folkminne.

Så gör vi för att nå nya höjder?

Vi kommer givetvis fortsätta att ha användaren i centrum i allt vi gör. Dessutom kommer vi att fortsätta att arbeta med tillgänglighet och användbarhet. Vi har också lagt fokus på att sidorna på goteborg.se ska laddas in snabbt hos användarna, oavsett var de befinner sig. Och,  som sagt det ska vara enkelt och lättanvänt.

Och brasklappen då? Om att vår registerlösning kanske inte är den snyggast om än praktiskt. Jo då, vi ska titta på det med. Just nu ligger vi i startgropen inför en större översyn av goteborg.se och i den översynen kommer vi även att titta på vår grafiska profil på goteborg.se.

6 kommentarer


 1. Bra jobbat allihop ?
  Mycket välförtjänt!

  Svara

  1. ”Standing on the shoulders of giants”. Även din insats har lagt grunden till detta, Henrik!

   Svara

  1. Tack Kerstin! Du har ju stor del i detta också. 🙂

   Svara

 2. Så roligt, vilket bra kvitto! Grattis!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *