Externa Digitala Kanaler Ansvariga (EDKA) har haft nätverksträff 181129

Varje förvaltning och bolag i Göteborgs Stad har en externa-digitala-kanaler-ansvarig (EDKA) och vi från webbstrategiska har nätverksträffar dit de bjuds ett par-tre gånger om året och hittills har vi försökt att hålla träffarna hos något större kommunalt bolag. På torsdag förmiddag 29 november hade vi vår senaste nätverksträff i den nyinvigda Amerikaterminalen i Göteborgs Hamn. Ett drygt 30-tal EDKAr hade slutit upp i den snygga lokalen som var möblerad med mjuka soffor, stolar och stor projektorduk.

Amerikaskjulet
Amerikaskjulet
Bild: Göteborgs Hamn (beskuren)

Här nedan kommer min rapport från detta tillfälle, så att du som inte kunde delta ändå kan få ett hum om vad som sades. Inlägget är lite längre än vanligt, men så var det också mycket som avhandlades! Längst ner hittar du länkar till presentationerna och lite annat matnyttigt för dig som jobbar som DEKA i Göteborgs Stad.

Jag jobbar som utvecklingsansvarig för stadens externa digitala kanaler på webbstrategiska, därför är jag sammankallande till nätverksträffarna och brukar också öppna programmet, så skedde även denna gång.

Första punkten handlade att följa upp sitt arbete i sociala medier och hölls av  kollegan på Webbstrategiska, Anna Nord som jobbar som utvecklingsledare för sociala medier i staden. Vi fick bl a veta hur antal följare utvecklas på stadens officiella Facebookkonto.

Antal Följare (19000)
Antalet följare stiger till 19 000 för Facebook Göteborgs Stad

Anna visade vilka inlägg som gått bäst under 2018, vilka som gillar, delar och följer. Därefter följde en diskussion kring ett mer relevant begrepp för att utvärdera sociala medier, engagemang. Sedan berättade Anna om digitala kanaler och varför de ska registreras i vårt kanalregister, så att vi kan hålla koll på vilka kanaler som finns och är aktiva. Avslutningsvis talade Anna om var EDKAr kan få mer info i webbstrategiskas egna digitala kanaler så som vårt intranät eller denna blogg , där vi publicerar inlägg om sånt som vår kontinuerliga omvärldsspaning hittar, som t ex nya lagkrav eller teknikgenombrott.

Kollegan Sandra Kindberg, webbstrateg, tog vid med den andra punkten för dagen, status på olika delar av vårt arbete med bl a webbtillgänglighetsdirektivet och utvecklingen i allmänhet kring lagkrav och standarder. Vi fick även en inblick i vad som kommer att komma under 2019.

Viktiga hållpunkter för tillgänglighetslagar 2019

Jag kompletterade med några bilder kring samordning och organisation i staden samt några intressanta utvecklingsområden som troligen kommer att komma under 2019 såsom AI/Chattbottar, byte av plattform för bl a kontaktinfo (”serviceguiden”) och koncept för stadens digitala tjänster för företagare.

Efter detta sjok var det paus och Maja Carltoft som är DEK från Göteborgs Hamn hade ordnat en toppenfika med smoothies, mackor, kaffe och thé. Alla minglade och det var ett väldigt trivsamt sorl i den superfina Amerikaterminalen som hamnen välvilligt lånat ut.

Andra sjoket påbörjades med att kollegan Klas Eriksson, chefredaktör för goteborg.se, stadens ojämförligt största huvudkanal gick igenom metoden för kvalitetsarbete – ”underhållsår”. Vi fick också rapport om året som gått på webben, med statistik om det mesta som hänt.

Träffens sista programpunkt stod Göteborgs Hamns kommunikationschef, Stefan Lundin för. Förutom att berätta om hamnen i siffror och tips om att bygga ”sitt eget varumärke” på LinkedIn, berättade Stefan om hur hamnen arbetar med att skapa nyheter och uppmärksamhet kring hamnens verksamhet i analoga medier och sedan ”lyfta in” dem i digitala kanaler som sociala medier. En riktigt intressant metod som gett bra resultat i form av likes, följare och engagemang även i svåra frågor som hamnkonflikten.

Skandinaviens hamn
Skandinaviens hamn

Till sist fanns det ett utrymme för frågor och svar, där diskussionen bland annat handlade om prioritering av arbetsuppgifter, hantering av negativa inlägg i sociala medier och syntolkning av bilder.

Åsikter och frågor
Blandade åsikter och frågor

Innan alla fick gå hem röstades det om hur man upplevt träffens programpunkter. Föga oväntat vann punkten ”Fika”, men som sagt var det också en toppenfika. Träffen landade på ett snittbetyg på 8.3/10 och det uppfyller i alla fall ”Godkänt” på min skala.

betygsskala 8.3
Betyg (medel 8.3/10) på nätverksträff november 2018

Några länkar till de olika presentationerna och mer information på vårt intranät:

DEK-möte 29 nov sociala medier

Webbdirektiv status nov 2018 (2)

goteborg.se-DEK-möte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *