Den 12 november hade vi årets sista Forum för innovation och öppna data.

Och vad är det då?

Jo, vi startade ett forum som skall prata om öppna data och hur vi kan innovera (förnya, uppfinna, nyskapa, förbättra, modernisera, utveckla)  funktioner som nyttjar öppna data. Ett bra exempel på en funktion som nyttjar öppna data och API:er är Västtrafik-appen och de andra reseapparna som visar spårvagnar och bussar i Västra Götalandsregionen, VGR.

Tillsammans med Johannebergs Science Park har vi ett EU projekt som heter SCORE där vi lyft in detta forum så att vi kan sprida kunskap och tankar som vi i Göteborgs Stad kan dela med oss av till andra medverkande länder inom EU. Projektet Score handlar om att jobba med öppna data och öppen källkod tillsammans mer fler länder/städer.

Det finns mer att läsa om detta på https://score.community/

Vilken data pratade vi om?

Miljödata som till exempel luftkvalitet stod på agendan. Vi från Göteborgs Stad och ett antal göteborgsföretag berättade om vårt arbete kring detta samt hur bra vi i Sverige jobbar med digitalisering. Kolla gärna DESI rapporten från EU. Vi ligger långt fram i Sverige kontra andra länder inom EU och det gör att många städer i Europa är intresserade av att samarbeta med oss i olika projekt och ser många möjligheter med det. Idag jobbar vi kring digitalisering på olika sätt tillsammans med bland annat Finland, Danmark, Nederländerna, Frankrike, England, Spanien, Belgien och Norge.

Till våren kommer att planera in nya Forum. Vi försöker ha 4 forum per år. Vi annonsera ut dessa i våra grupper samt på Johannebergs science parks evenemangskalender.

/ Kim

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *