Amazon etablerar sig i Sverige

Amazon, det lilla e-handelsföretaget som blivit världens största nätbutik, är på väg att etablera sig i Sverige. Under 2018 öppnar de upp sin webbservice gentemot företag, i närheten av Stockholm. Amazon Web Service (AWS), ska serva partners och kunder inte bara i Sverige utan i hela Norden med molntjänster. Det handlar om virtuella servrar, lagring, beräkningskraft och andra it-resurser. Datacenter planeras i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.​

​Amazon har dessutom nyligen köpt domännamnet amazon.se. Om lanseringen av webbservicen lyckas i Sverige är det därför inte alls otänkbart att en etablering av deras e-handel också finns med i planerna.

På den europeiska marknaden finns Amazon som e-handel än så länge bara i Tyskland och Storbritannien. Så när vi i Sverige handlar på amazon.com kommer alltså produkterna från lager i något av dessa länder och därmed är det också butiker i dessa länder som gynnas av våra köp.

Varför etablerar de sig i Sverige?​
Sverige är en bra marknad för näthandel och svenskarna är flitiga näthandlare. Om Amazon etablerar sin näthandel i Sverige skulle det innebära en rejält ökad konkurrens för svenska onlinebutiker. ​

Men behöver verkligen Göteborgs Stad bry sig om det här?
Konceptet för amazon.com är att du kan hitta ”allt” under ”ett och samma tak”. Du behöver inte besöka flera olika onlinebutiker för att hitta dina varor, utan det är som ett enda stort varuhus som samlar allt du kan tänkas behöva.

I takt med att vi alla vänjer oss vid att det är så här det kan fungera så kommer våra förväntningar höjas och vi vill att det ska fungera så enkelt överallt. Det innebär alltså att medborgarna kommer att förvänta sig att de enkelt ska kunna utföra alla sina kontakter med staden på ett och samma ställe – i en och samma digitala tjänst.

1 kommentar


  1. Detta kommer troligen att få större konsekvenser än vi idag anar.
    Stora aktörer som ICA förbereder sig för intåget av e-handelsjättar i Europa/Sverige (https://www.va.se/nyheter/2018/12/13/amazons-intag-i-sverige-narmar-sig–sa-ska-ica-ta-sig-an-e-handelsjatten/ ), och på sikt kommer fler saker som infrastruktur, vägar, p-platser, butiker, kartongtillverkning (ja, det ska ju skickas, alla varor som köps), drönarleveranser… många saker kommer att påverkas.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *